Istorija Rotarija

Prvi svjetski klub, Rotary klub iz Čikaga, osnovao je 23. februara 1905. Paul P. Harris, advokat ,koji je želeo zadržati u profesionalno orijentisanom klubu, isti prijateljski duh koji je osećao u malom gradu iz svoje mladosti.

Rotary ime (zupčanik), potiče iz rane prakse rotirajućih sastanaka u kancelarijama prvih članova.

Prva četiri Rotarijansa koji su osnovali prvi Rotary klub su: Gustavus Loehr, Silverster Schiele, Hiram Shorey i Paul Harris (na slici lijevo).

Rotary popularnost proširila se u roku od deset godina, klubovi su osnivani od San Francisca preko New Yorka do Winnipeg, Canada. Već 1921, Rotary klubovi su osnovani na šest kontinenata. Organizacija je usvojila ime Rotary International godinu dana kasnije.

Kako je Rotary rastao, svoju je misiju proširio izvan profesionalnih i socijalnih interesa članova kluba. ROTARIJANCI su počeli udruživanje resurse i svoje talente kako bi pomagali zajednici kojoj je pomoć bila potrebna. Predanost tom idealu najbolje je izražena u motom: Service Above Self (Služenje iznad Svega).

Već 1925, Rotary je dostigao 200 klubova sa više od 20.000 članova. Ugled i reputacija Organizacije privukla je predsednike, premijere, i niz drugih prosvećenih u svoje redove – među njima i pisca Thomasa Manna, Carlosa P. Romulo diplomatu, humanitarca Albert Schweitzer, i kompozitora Jean Sibeliusa.

 

Test četiri pitanja (Four-Way Test)

1932. rotarijanac Herbert J. Taylor izmislio je Test četiri pitanja, etički kodeks usvojen od strane rotarija 11 godina kasnije. Test, koji je preveden na više od 100 jezika, postavlja sljedeća pitanja:

Od stvari koje misliom, reći ili učiniti: Da li je ISTINA? (Is it the TRUTH?) Da li je FER prema svima? (Is it FAIR to all concerned?) Da li će se unaprediti PRIJATELJSTVA i DOBRA VOLJA? (Will it build GOODWILL and BETTER FRIENDSHIPS?) Da li će služiti na DOBROBIT svih? (Will it be BENEFICIAL to all concerned?) Rotary i Drugi svetski rat

Tokom Drugog svetskog rata, mnogi klubovi su bili prisiljeni da se raziđu, dok su se drugi pojačali nastojanjima da pruže usluge hitne pomoći žrtvama rata. Gledajući unapred, u posleratno razdoblje, 1942. godine, ROTARIJANCI su sazvali konferenciju za promovisanje međunarodne obrazovne i kulturne razmene. Ovaj je događaj nadahnuo osnivanja UNESCO-a.

1945. godine, 49 članova Rotary klubova je bilo prisutno u 29 delegacija na donošenju Povelje UN-a. Rotary i dalje aktivno sudeluje u UN-konferencijama putem slanja posmatrača na veće sastanke o čemu izveštavaju Ujedinjene nacije u svojim publikacijama.

“Malo ima onih koji ne prepoznaju dobro delo koja su učinili Rotary klubovi širom slobodnog sveta”, izjavio je jednom, bivši premijer Velike Britanije – Winston Churchill. U susret novom veku

Kako se približavao 21. vek, Rotary je radio u susret promenljivim potrebama društva, proširujući svoje usluge naporima za rešavanje pitanja kao što su: pritisak degradacije životne sredine, nepismenost, svetska glad, i deca u opasnosti.

1989. godine, organizacija je izglasala dozvolu za prijem žena u klubove širom sveta, a sada ima više od 145.000 žena-članova u svojim redovima. Nakon pada Berlinskog zida i raspada Sovjetskog Saveza, Rotary klubovi su formirani ili ponovno osnovani u celoj srednjoj i istočnoj Europi.

Prvi ruski Rotary klub je čarterovan (osnovan) 1990. godine, i ta je organizacija doživela veliki rast u sledećih nekoliko godina. Više od jednog veka nakon što su Paul Harris i njegovi saradnici osnovali klub koji je na kraju doveo do Rotary International-a, ROTARIJANCI su i dalje ponosni na svoju istoriju. U čast tog prvog kluba, ROTARIJANCI su sačuvati svoje prvo mesto susreta, soba 711 u Chicagu Zgrada Jedinstva, ponovnim stvaranjem kancelarije, koja je postojala još 1905. godine.

Za nekoliko godina, Paul Harris 711 Club održava sobu kao svetilište koje posećuju ROTARIJANCI. Kada je 1989. godine zgrada bila na rasporedu za rušenje, klub je pažljivo demontirao kancelariju i spasio enterijer, uključujući i vrata i radijatore. 1993. RI funkcioneri izdvojili su stalni mesto za obnovljenu sobu 711 na 16. spratu RI svetskog sedišta u blizini Evanstona.